Kaj je matcha čaj v prahu?

Organski bio matcha zeleni čaj v prahu je:

  • Ogromna shramba antioksidantov, ki spodbujajo dobro počutje
  • Naravno sredstvo za pomoč pri izgubi teže, za uravnavanje pH in razstrupljevanje
  • Alternativa kavi brez sladkorja, ki ne povzroča nervoze

Vsi matcha čaji, ki jih ponujamo v naši spletni trgovini imajo naslednje lastnosti:

  • Pokriti s senco, poparjeni, posušeni na zraku in odstranjena stebla
  • Zmleti s kamni
  • Tradicionalno pridelani brez uporabe kakršnih koli umetnih barvil, konzervansov in dodatkov
  • Brez sladkorja, glutena in ustrezno certificirani

Vrsta čaja, edinstvena za Japonsko

Organski matcha zeleni čaj v prahu izvira iz Japonske in se uporablja za pitje ali kot sestavina v različnih receptih. Medtem ko so drugi zeleni čaji gojeni na različnih predelih sveta, pa je matcha čaj edinstven za Japonsko. Predstavlja osrčje Japonskih čajev in že več kot sto let velja za tradicionalen Japonski čaj.

Neprimerljiva hranilna vrednost

Matcha čaj v prahu je znan po svojih številnih koristih za zdravje. Je bogat z antioksidanti, vlakninami in klorofilom. Hranilna vrednost matcha čaja in posledične koristi za zdravje presegajo koristi drugih zelenih čajev, saj s pitjem matcha čaja v prahu zaužiješ celoten čajev list v primerjavi z drugimi čaji, katerih listi so le kuhani v vodi. Ena skodelica matcha čaja se lahko enači z 10 skodelicami običajnega zelenega čaja, če primerjamo njihovo hranilno vrednost in vsebnost antioksidantov. Preberi si več o zdravilnih učinkih matche tukaj.

Naravno spodbuja dobro počutje

Matcha čaj v prahu vsebuje L-theanin, aminokislino, ki dokazano sprošča um. Tako je organski matcha zeleni čaj v prahu poznan kot spodbujevalec dobrega počutja. Budisti matcha čaj uživajo za pomoč pri meditaciji, saj njegova kombinacija aminokislin in kofeina nudi dolgoročno umirjeno pozornost. Aminokisline so tiste, ki matcha čaju daje njegov značilen okus. Prispevajo k tako imenovanemu petemu okusu, imenovanemu umami. Označuje ga bogat in kremast občutek v ustih.

Kompleksen in mamljiv okus organskega matcha zelenega čaja v prahu

Klorofil in aminokisline so tisto, kar matcha čaju v prahu prinaša njegov edinstven bogat, značilen rastlinski okus, ki mu sledi obstoječa sladkost. Največ okusa ima matcha zeleni čaj pripravljen v tradicionalnem japonskem slogu, kjer je zmešan z vodo. Intenzivnost izkušnje se lahko enači s prvim pokušanjem temne čokolade ali rdečega vina. Ko se matcha v prahu uporabi kot sestavina v receptih, okus postane nekoliko bolj subtilen. Vašem ustvarjanju; smoothiju, pecivu ali okusni omaki, doda okus in barvo zelenega čaja.

PRIDELAVA V SENCI

Matcha čaj v prahu se goji le na Japonskem, kjer ga kmetje gojijo s tradicionalnimi metodami – vse od vzgajanja, do tradicionalnega mletja.

Izvorni matcha čaj v prahu se goji ob reki Yahagi, katere mikroklima in megleno ozračje prinašata idealne razmere za rast.

Na kamnu mlet vrhunski čaj

Več tednov pred začetkom žetve spomladi, kmetje svoje rastline čaja pokrijejo z bambusom ali ponjavo, s čimer postopoma zmanjšujejo količino sončne svetlobe, ki dosega rastline. Ta korak pomeni povečano vsebnost klorofila, listi pa se obarvajo temno zeleno, da matcha doseže svojo značilno zeleno barvo.

Po žetvi liste poparijo in jih nato posušijo na zraku. Listi so nato razdeljeni glede na svoj razred, odstranijo se jim stebla in listne žile. Na tej točki listi postanejo tencha in predstavljajo predhodnike matcha. Ko so tencha listi zmleti, postanejo matcha čaj v prahu.

Matcha čaj se doseže z mletjem na kamnitem mlinu, ki omogoča fino teksturo. V nasprotju se industrijska matcha melje s strojnimi napravami. Dejstvo je, da mletje s kamni vodi do posebno oblikovalne molekulske oblike čaja v prahu, ki vpliva na sam okus in teksturo matcha čaja v prahu. Vsi razredi matcha, pridelanega za čaj, so mleti s kamnom.

Različni razredi matcha čaja v prahu

Organski matcha zeleni čaji v prahu so izdelani iz mladih listov z vrhnjega dela rastline, ki prinašajo svež, rastlinski, sladek okus. Bolj zreli listi se uporabljajo za mletje ali kot sestavina za dodajanje receptom. Takšna vrsta listov nima tako skrbno odstranjenih stebel, običajno pa imajo nekoliko bolj trpek okus.

Priprava matcha čaja v prahu

Matcha čaj je zelo vsestranski in prilagodljiv. Običajno se je matcha v prahu uživala le mešana z vodo, v obliki čaja, dandanes pa je vse bolj popularno dodajanje receptom, kot so smoothiji, napitki z zelenim čajem in več. Več o pripravi najdeš tukaj.

IMEJ ODPRT UM

Za večino izmed nas v Sloveniji je matcha nekaj novega. Nismo odrasli ob opazovanju svojih mam, kako pripravljajo matcha čaj. Vendarle pa imej odprt um in vedi, da je matcha fleksibilna sestavina, ki se lahko uživa topla ali hladna, sladka ter slana. Matcha lahko ustreza kakršnemu koli življenjskem slogu. Najboljši način za uživanje je kljub temu pitje. S 137-krat več antioksidanti v primerjavi z običajno kuhanimi zelenimi čaji, organski matcha zeleni čaj v prahu v vsakem požirku (ali grižljaju) prinaša ogromen odmerek hranil, ki se borijo proti staranju.

Matcho in vse potrebno lahko kupiš v naši spletni trgovini.

Če imaš kakršnokoli vprašanje, nam ga postavi z uporabo oblačka “Klikni tukaj za pomoč” spodaj desno.

Close Menu
×

Cart